Naše škola se již tradičně zapojila do oslav Evropského dne jazyků, který připadá na 26. září. Letos jsme se na 2. stupni rozhodli pro uspořádání dvou akcí – část žáků vyrazila na zahraniční exkurzi do rakouské Vídně, zbytek žáků se pak zapojil do projektového dne, jehož hlavním tématem bylo Skotsko.

Aby se naše děti seznámily se Skotskem co nejdůkladněji, připravili jsme si pro ně několik aktivit. V průběhu celého týdne visely na různých místech po škole plakáty týkající se rozličných oblastí skotské kultury. Ty měli žáci za úkol prostudovat a následně vyplnit online kvíz. Úspěšní řešitelé byli zařazeni do losování o ceny, které jsme pro ně speciálně ze Skotska přivezli.

Na 27. září jsme vyhlásili dobrovolnou výzvu Obleč se jako Skot! Žáci, ale také učitelé, měli přijít do školy v čemkoli károvaném nebo kostkovaném. Mile nás překvapilo množství povedených kostýmů i počet kluků, kteří se nebáli obléknout károvanou sukni, aby se co nejvíce přiblížili skotskému kiltu!

Ve stejný den se žáci také účastnili tematické dílny dle svého výběru – mohli soutěžit ve skotské olympiádě Highland games, zahrát si rugby nebo fotbal, zatančit si sestavu skotských tanců, upéct skotské sušenky, naučit se pár slov ze skotské gaelštiny, namalovat hrady nad tajemnými jezery, seznámit se s historií různých skotských vynálezů, vyzkoušet zvuk dud nebo zpracovat projekt o skotské krajině.

Všem učitelům patří velké poděkování za organizaci programu dílen a všem žákům pochvala za nasazení, se kterým se pustili do všech aktivit Skotského týdne.

Mgr. Barbora Horinová