Žáci, kteří se u nás vzdělávají v režimu domácího vzdělávání prokázali, že vzdělání berou opravdu zodpovědně a učení je baví, i když je mimo školní lavice. Rozšířili tak škálu úspěchů  svých kamarádů, kteří navštěvují naši školu v klasické denní formě výuky.
Hnojničtí domoškoláci Michal Tomko, Dominik Tomko a Tomáš Tomko, společně s kamarády ze Základní školy v Šilheřovicích  Štefanem Študencem, Tadeášem Škutou, se v sobotu 11. 2. 2023 zúčastnili regionálního kola soutĕže First Lego League v programování robotů. Kluci  jsou součástí týmu BoscoBoti spolu s dalšími žáky a tatínkem v roli trenéra Ing. Janem Tomkom se již několik let věnují programování. Poctivá práce, nadšení a zápal pro programování společně s dlouhodobou přípravou přinesla své ovoce. Zúčastnili se soutěže First Lego League (FLL), která vznikla v roce 1998. V současnosti již existují tři paralelní kategorie, kluci soutěžili v kategorii Challenge pro děti ve věku 9 – 16 let.

Díky inovačnímu projektu a výborným výsledkům v RobotGame, získali celkově 1. místo a taky postup do národního kola soutěže.

Klukům blahopřejeme a budeme jim moc držet palce do národního kola soutěže!

PhDr. Magdalena Brchaňová
garant domácího vzdělávání

 

Povídání Tadeáše Škuty, jednoho z autorů vítězného projektu:

BoscoBoti na soutěži First Lego League

 Jsem domoškolákem a rád bych se podělil o to, co mě a mé kamarády baví. Je to skládání a programování LEGO Mindstorm a následné soutěžení s jinými týmy. S kamarády domoškoláky jsme se před 5 lety spojili a vytvořili tým BoscoBoti. Bylo nám tehdy 7–10 let. Pod vedením tatínka jednoho z nás jsme se naučili jak naprogramovat robota aby šel určitý čas rovně, zatočil, nebo aby sledoval čáru pomocí senzoru. Po čase jsme se přihlásili do soutěže First Lego League (FLL).

Soutěž FLL vznikla v roce 1998. V současnosti již existují tři paralelní kategorie: Discover pro děti ve věku 4 – 6 let, Explore pro děti ve věku 6 – 10 let a Challenge pro děti ve věku    9 – 16 let. Já a mí kamarádi jsme nyní v kategorii Challenge. Tato soutěž se skládá z následujících čtyř části.

Robot Game, o které se asi nejvíce mluví, jsou vlastně misie, které plní LEGO robot na speciální mapě s LEGO překážkami. Robota si každý tým může vymyslet a postavit z originálních součástek LEGO. Mapa je navržená podle tématu v daném roce. V této části soutěže třeba naprogramovat robota tak aby v čase 2,5 minuty splnil na mapě co nejvíce úkolů – tedy získal co nejvíce bodů.

Další částí je Inovační projekt. Každý rok se celá soutěž soustředí na některé z moderních témat: Into Orbit, Hydro Dynamics, City Shaper… Je potřeba identifikovat nějaký problém a navrhnout řešení nebo alespoň vylepšení a inovaci pro něco, co již existuje. V této části se hodnotí naše vzájemná komunikace jako týmu nebo komunikace s odborníky – veřejností. A na soutěži je pak potřeba celou aktivitu týkající se této části co nejlépe prezentovat.

Část Robot Dizajn je o tom jak se robot pohybuje a plní úkoly. Důležité je také aby každý člen týmu znal robota, uměl ho zapnout, nebo nějak přispěl ke skládání nebo programovaní. V téhle kategorii se hodnotí dizajn robota, případně využití motorů, senzorů apod.

A poslední část soutěže jsou Základní hodnoty týmu. Porota během celého dne pozoruje a pak hodnotí, jak členové týmu mezi sebou komunikují a spolupracují a jak se chovají k ostatním týmům.

Jako tým jsme se postupně rok co rok zlepšovali, až se nám tenhle rok podařilo vyhrát regionální kolo a postoupit do kola národního. Letošní téma soutěže bylo Superpowered – The Energy of the Future. Uvědomili jsme si, že se stoupající cenou elektřiny se na noční osvětlení města utrácí více a více peněz. Zamysleli jsme se proto jak tuto spotřebu snížit. Dočetli jsme se, že město již plánuje vyměnit staré sodíkové lampy za LED lampy, které jsou výkonnější a spotřebují méně elektřiny. Uvědomili jsme si, že v nočních hodinách chodí po ulicích velice málo lidí. Napadlo nás, že kdybychom na lampy namontovali pohybové senzory, mohlo by se ušetřit hodně elektřiny a hodně peněz. Pak jsme se setkali s odborníkem z Městského úřadu. Ten nám řekl, že náš návrh je reálný, ale že je nutné dodržovat normy a ty normy nám také hned ochotně poskytl. Pomohl nám na našem projektu upravit nějaké detaily – např. přispěl s nápadem, aby se světla úplně nevypínala, ale jenom zhasínala. Řekl nám také co přesně město plánuje s pouličním osvětlením. Nakonec nám také pomohl vybrat přesný typ senzorů i lamp pro ulici, kterou jsme si vybrali a na které jsme si všechno vypočítali. Taky jsme se pokusili sehnat co nejvíce informaci o lampách v našem městě, o ceně elektřiny a udělali jsme anketu mezi veřejností na téma úsporného nočního osvětlení. Nakonec jsme veškerou naši práci dali do prezentace a předvedli na soutěži.

Tenhle rok jsme pracovali téměř bez vedení trenéra a výhru na soutěži jsme vůbec nečekali. O to větší byla naše radost. Teď se připravujeme na národní kolo a jsme zvědaví, jak to všechno dopadne.

Za tým BoscoBoti – Tadeáš Škuta, 7. ročník