Den Země si každoročně připomínáme, jako svátek naší planety. Každoročně se také zapojujeme do projektu Ukliďme Česko. Letos se nám všechny aktivity, které jsme realizovali v pátek 21. dubna 2023, povedly na výbornou, a to i díky bezvadnému slunečnému počasí.

Letošní ročník oslav měl podtitul „Náš kousek Země“. Žáci prvních tříd se seznámili s obcemi, které patří do mikroregionu povodí Stonávky. Druháci a čtvrťáci poznali život včel a prostřednictvím mnoha autentických pomůcek nahlédli do včelího domova. Skvělou práci odvedla i trojice myslivců, kteří žákům prvního stupně a šestých tříd dokonale zprostředkovali svět lesní zvěře. V duchu ekologie se pak nesl i odpolední program školní družiny.

Na některé žáky druhého stupně čekala odborná přednáška. Dozvěděli se, jaké riziko představuje velmi diskutovaná klimatická změna, která je limitujícím faktorem pro spokojený život současných organismů na Zemi.  Většina starších žáků se zapojila do celorepublikového úklidového projektu a pomohla vyčistit obec a přilehlé okolí od povalujících se odpadků.

Nezapomněli jsme ani na náš nejbližší kousek Země, a to školní zahrady.  Zahradu u základní i u mateřské školy žáci probudili ze zimního spánku, vyhrabali trávníky, upravili okrasné záhony a obnovili oprýskané nátěry.

Den Země se letos prostě vydařil. Podle fotografií i sdělení mnoha účastníků bylo jasné, že celou akci provázela výborná nálada. Věříme, že kromě uklizeného Hnojníku, školních zahrad, spousty zážitků dětí a společně strávených chvil, zůstal v každém pocit dobře vykonané práce.

Děkujeme všem zapojeným účastníkům za obrovskou pomoc „našemu kousku Země“.

Mgr. Magda Luzarová
a kolektiv zaměstnanců školy