Když se ve čtvrtek 11. května vydala čtveřice žákyň do Národního domu ve Frýdku-Místku s cílem zúčastnit se okresního kola Floristické soutěže, netušily, že se budou nazpět vracet nejen s vytvořenými kyticemi a naaranžovanými miskami, ale i s diplomy za první a druhé místo.

Floristickou soutěž ve Frýdku-Místku pořádá územní sdružení Českého zahrádkářského svazu pro kategorii žák, junior a senior. Soutěž je postupová, takže na okresní kolo navazuje územní zemské kolo pro Moravu, a ti nejlepší se mohou probojovat do kola celostátního.

I letos bylo soutěžním úkolem uvázat kulatou kytici a vytvořit vypichovanou misku z daných květin. Nejtěžší to měli žáci. Jednak proto, že mají nejméně zkušeností a také proto, že v této kategorii byla největší konkurence. Přesto se dvě naše žákyně umístily na stupních vítězů. Diplom za první místo si odnesla Eliška Milichová (7. B). Druhé místo obsadila Aneta Lasotová (9. B). Pro další naše účastnice, Barboru Stryjovou (7. B) a Nelu Zajoncovou (7. C), byla soutěž cennou zkušeností, kterou jistě využijí v dalších ročnících.

Na soutěži se naše žákyně mohly inspirovat pracemi starších účastníků. V kategorii junior totiž soutěžily i dvě naše absolventky, Johana Kozlová a Klára Kutajová, které v minulých ročnících opakovaně uspěly v celostátních kolech a zanedlouho se zúčastní profesionální soutěže Děčínská kotva. I ony ve Frýdku stanuly na stupních vítězů. Klára na prvním a Johana na třetím místě. A zahambit se nenechala ani paní učitelka Luzarová, která v kategorii senior taky obsadila první příčku.

Vzhledem k tomu, že vítězové (1. místa) jednotlivých kategorií postupují do zemského kola, které se letos bude konat 9. června na kroměřížském zámku, bude tam mít Hnojník zastoupení ve všech třech kategoriích.

Všem účastnicím děkujeme za účast a přejeme hodně štěstí v Kroměříži. Poděkování patří i žákyni 8. A Nině Rakowské za pořizování fotodokumentace a spolupráci s místními zahrádkáři.

Mgr. Magda Luzarová