Naši mladí zahrádkáři získali za posledních pár let velmi dobrou pověst nejen v okrese Frýdek-Místek. Už několik z nich se v minulosti probojovalo až do republikového kola. Nejinak tomu je i letos.

V okresním kole soutěže Mladý zahrádkář, které se konalo ve Frýdku-Místku 23. 5. 2023, čekal na všechny účastníky z okolních škol náročný teoretický test o zahradě a o všem, co s ní souvisí. Soutěžící prokázali, že se orientují nejen v dobách výsadby rostlin, hnojivech a způsobech pěstování, ale i v rostlinných chorobách a škůdcích. Mnohem náročnější pro ně však bylo poznávání rostlin. Jen ti nejlepší poznali většinu z 50 rostlin, a to jak bylin, keřů a stromů, tak i semen.

V silné konkurenci žáků z okolních škol stanuli hnojničtí opět na stupních vítězů. V kategorii mladších žáků (4.- 6. třída) obsadila Barbora Jalůvková 2. místo. Velmi se dařilo žákům v kategorii starších žáků (7. – 9. třída). 1. místo patřilo Anežce Švecové, 3. místo Barboře Stryjové, 4. místo Anetě Macháčkové a 5. místo Nele Zajoncové. Všechny umístěné žákyně navštěvují 7. třídu a byly tedy v kategorii starších žáků nejmladší. Pro Anežku Švecovou znamená vítězství postup do národního kola, které se letos uskuteční ve dnech 17. – 18. června v Praze.

Soutěže se dále zúčastnili i žáci čtvrté třídy, Meda Kusnierzová, Natálie Šulíková, Kryštof Vavříček, a žák 8. A, Dominik Klepáč. Pro ně všechny byla účast v soutěži novou cennou zkušeností, kterou jistě využijí v dalších ročnících.

Za úspěchem našich žáků stojí jejich pravidelná celoroční příprava v rámci kroužku Mladý zahrádkář. Věřme, že je nadšení pro pěstování rostlin neopustí a budou úspěšní nejen v soutěžích, ale i na svých zahrádkách.

Mgr. Magda Luzarová