Když se naše žákyně, Silvia Sokolíková a Ema Vavříčková z 8. C, v květnu účastnily badatelské konference organizované Střední průmyslovou školou chemickou akademika Heyrovského v Ostravě-Zábřehu, netušily, že je za jejich prezentaci čeká odměna v podobě „Výjezdu pro talentované žáky“.
A už vůbec netušily, že na něm prožijí dva příjemné dny naplněné řadou zajímavých informací, nových přátelství a zážitků.

Výjezdu se účastnili žáci šesti základních škol Moravskoslezského kraje a studenti pořádající školy. Pod vedením svých učitelů navštívili zajímavá místa Zlínského kraje. V pondělí 5. června 2023 se vydali do Archeoskanzenu v Modré, kde se seznámili nejen s životem za doby Velké Moravy, ale pronikli i do podvodního světa sladkovodních ryb v místní expozici „Živá voda“. Další trasa expedice vedla do Luhačovic, největších moravských lázní s množstvím minerálních pramenů. A především na ty zaměřili účastníci svou pozornost. Kromě chuťového vyhodnocení jejich vody, provedli řadu měření pomocí čidel firmy Vernier. Porovnávali jejich pH, teplotu a vodivost, a hledali tak pramen nejbohatší na obsah minerálů. Vše bylo doplněno o zajímavý odborný výklad a konzumaci místních lázeňských oplatků. Jedinou nevýhodou byl mírný déšť, díky kterému se účastníci rychle přesunuli na hotel Vyhlídka
u luhačovické přehrady. Večer na ně čekal soutěžní vědomostní kvíz, ve kterém prokázali, kolik informací si v průběhu dne zapamatovali.

Druhý den exkurze zavítali do ZOO ve Zlíně-Lešné. Zde si díky vlídnému počasí prošli jednotlivé kontinenty, na které je místní expozice rozdělena. Asi největším zážitkem bylo pro všechny účastníky hlazení a krmení rejnoků. V odpoledních hodinách se vydali na zpáteční cestu do Ostravy.

Velké poděkování patří organizátorům, SPŠCH v Ostravě, za skvěle vymyšlený a zajímavý program,
a všem účastníkům za podnětnou a milou společnost.

Mgr. Magda Luzarová