Národní zemědělské muzeum v Ostravě hostilo v pátek 22. září 2023 „Mezinárodní soutěž dětí v zahradnických dovednostech“. Soutěž se konala v rámci výstavy „Život na zahradě“ a byla určena pro žáky českých, slovenských a polských škol ve věku do 16 let. Jednalo se již o 13 ročník soutěže, kterou každoročně organizuje Český zahrádkářský svaz za finanční podpory Moravskoslezského kraje.

Žáci naší školy se soutěže účastnili již počtvrté. Pokaždé v soutěži prokázali bohaté znalosti a zručnost. Letos však v konkurenci 55 účastníků poprvé obsadili příčky vítězů.

Naše čtyři účastnice, žákyně osmých tříd, měly již řadu zkušeností ze soutěže Mladý zahrádkář. Využily je v náročném poznáváni rostlin, semen a cibulí i ve vědomostním testu. Ve floristické části soutěže zase zúročily zručnost a kreativitu ze školního tréninku a nedávné přípravy hnojnického Plackobraní.

Na první příčce se umístila Anežka Švecová (8. A), která se v minulém školním roce účastnila národního kola soutěže Mladý zahrádkář. Bylo vidět, že přípravu na mezinárodní soutěž nepodcenila, což se odrazilo na 1. místě v poznávání rostlin. Ve floristické části soutěže obsadila 3. místo.

Celkové třetí místo obsadila Aneta Macháčková (8. C). Její vypichovaná miska z živých rostlin se umístila na 4. místě.

Ani další dvě účastnice se nenechaly zahanbit. Devátá příčka patřila Barboře Stryjové (8. B) a patnácté místo obsadila Nela Zajoncová, která se soutěže účastnila jako náhradnice.

Všem našim soutěžícím velmi děkujeme za skvělou reprezentaci školy a vítězkám blahopřejeme k úspěchu. Věřme, že jejich letošní úspěch bude inspirací pro další zájemce, kteří by se chtěli dozvědět mnoho zajímavého o tajuplném světě rostlin a jejich pěstování.

Mgr. Magda Luzarová