V pondělí 11. 12. 2023 se školní tělocvična proměnila v improvizovaný divadelní sál. Zavítalo k nám „Divadélko pro školy“ z Hradce Králové a přiblížilo našim žákům některá významná období světové literatury.

Pro žáky 1. – 4. ročníku byl připraven výlet do antického Řecka, neboť se v inscenaci „Bajky pana Ezopa“ seznámili s postavou mudrce Ezopa, který jim vyprávěl prostřednictvím loutek známé bajky. Děti zhlédly příběh O chytré lišce, která ukradla vráně sýr, Závod zajíce a želvy, bajku O dvou kupcích, kteří se perou o stín osla a příběh O pyšném orlu, kterého potrestal malý chrobák. Každá bajka žákům přinesla ponaučení, které jim Ezop předal formou písničky.

Starší děti z 5. – 8. ročníku se přenesly do období španělské renesance v interaktivním představení „Don Quijote a ti druzí“, které jim na chvíli oživilo známé autory zlaté éry španělského písemnictví. Vtipným zpracováním je tak mohl oslovit například Lope de Vega, Tirso de Molina a samozřejmě Miguel de Cervantes y Saavedra. Kromě toho se vybraní žáci stali na chvíli také herci, když se zapojili přímo na jevišti do ukázek některých děl.

Oběma představením věnovalo publikum bouřlivý potlesk a všichni si odnášeli příjemný zážitek i nové informace.

Dagmar Drobiszová