Milí předškoláci, vážení rodiče,

srdečně Vás zveme k zápisu do 1. třídy naší školy, v letošním roce s tématem „Královskou cestou za podkladem“.

Zápis do školy je důležitou události v životě každého předškoláka a určitě se na něj všichni těšíme. Chceme všem zúčastněným dopřát co nejhezčí zážitek, proto si Vás dovolujeme požádat, abyste si prostřednictvím níže uvedeného odkazu rezervovali čas, kdy k zápisu přijdete. Díky tomu nebude docházet k velké kumulaci dětí a časovým prodlevám. Pro děti je připraven doprovodný program, kde se děti uvolní a odstraní tak případnou trému, pro rodiče pak malé občerstvení.

            REZERVAČNÍ KALENDÁŘ: klikněte zde

V případě, že se nebudete moci k zápisu dostavit v tento den (nemoc dítěte či zákonného zástupce apod.), je možné si domluvit jiný individuální termín telefonicky (727 946 227).

Místo a termín zápisu

  • Místo: Masarykova ZŠ a MŠ Hnojník, přízemí základní školy
  • Termín: úterý 9. dubna 2024, od 13:00 do 18:00 hod

Dokumenty potřebné k zápisu

  • Občanský průkaz zákonného zástupce – Zastupuje-li dítě jiná osoba než jeho zákonný zástupce, je nutné, aby doložila své oprávnění dítě zastupovat
  • Kopie rodného listu dítěte
  • Žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání ( viz příloha)
  • Zápisní list pro školní rok 2024/2025 (viz příloha)

Počet přijímaných žáků

  • Předpokládaný počet přijímaných žáků k povinné školní docházce  ve školním roce 2024/ 25 je stanoven maximálně na 45.

Věk dítěte

  • K zápisu k povinné školní docházce se mohou dostavit všechny děti narozené od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2018, dále děti, které měly
    v loňském roce odklad povinné školní docházky.

Dítě, které dosáhne šestého roku v době od září do konce června příslušného školního roku, může být přijato k plnění povinné školní docházky již v tomto školním roce, je-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce. Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince k plnění povinné školní docházky podle věty druhé je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou dítěte narozeného od ledna do konce června doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, které k žádosti přiloží zákonný zástupce.

Kritéria pro přijetí žáků

Masarykova Základní škola a mateřská škola Hnojník 120, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace přednostně přijímá uchazeče s místem trvalého pobytu ve spádovém školském obvodu.

V případě volné kapacity v budoucím 1. ročníku budou následně přijati uchazeči s místem trvalého pobytu mimo školský spádový obvod následně:

  1. Přednostně jsou přijímáni uchazeči s místem trvalého pobytu mimo školský obvod jejichž sourozenec se v době vydání rozhodnutí vzdělává v základní škole nebo mateřské škole, jejíž činnost vykonává Masarykova Základní škola a mateřská škola Hnojník 120. Jestliže je počet uchazečů, jejichž sourozenec se v době vydání rozhodnutí vzdělává v základní škole, vyšší, než je počet uchazečů, které lze přijmout, pak jsou přijatí uchazeči určeni losováním. Losování provede tříčlenná komise složená z členů pověřených ředitelkou školy dne 15. 4. 2024 ve sborovně školy.
  2. V případě, že je volná kapacita a jsou přijati všichni uchazeči, jejichž sourozenec se v době vydání rozhodnutí vzdělává v základní škole, budou přijímáni ostatní uchazeči mimo školský spádový obvod. Jestliže je jejich počet vyšší, než je počet uchazečů, které lze přijmout, pak jsou přijatí uchazeči určeni losováním. Losování provede tříčlenná komise složená z členů pověřených ředitelkou školy dne 15. 4. 2024 ve sborovně školy.

 Odklad povinné školní docházky

  • Zákonný zástupce dítěte má možnost požádat o odklad povinné školní docházky dítěte, a to nejpozději do 30. dubna 2024.
  • Není-li dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé, může zákonný zástupce dítěte požádat o odklad povinné školní docházky podle § 37 odst. 1 zákona č. 561/2004 (školský zákon), v platném znění.
  • K žádosti o odklad je nutné doložit doporučením příslušného školského poradenského zařízení a praktického lékaře pro děti
    a dorost (pediatra) nebo klinického psychologa.
  • Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.
  • Vzhledem k dlouhým objednacím lhůtám ve školských poradenských zařízeních si vyšetření prosím zajistěte co nejdříve.

Způsob podání žádosti

  • Podle § 37 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, je možné podání přihlášky (tj. žádost o přijetí k základnímu vzdělávání) učinit písemně, ústně do protokolu nebo v elektronické podobě.
  • Žádost o přijetí si prosím buď vytiskněte a vyplněnou přineste v den zápisu. Pokud nemáte možnost tisku, žádost obdržíte a vyplníte na místě.
  • V případě žádosti o odklad odevzdejte vyplněný formulář s uvedenými doporučeními na sekretariát školy, a to nejpozději do 30. dubna 2024.

 

PRŮBĚH ZÁPISU

  • Formální část zápisu

Při zápisu předá zákonný zástupce dítěte pedagogickému pracovníkovi vyplněné výše uvedené dokumenty a předloží svůj průkaz totožnosti.

  • Motivační část zápisu

Zápis do školy je velkou událostí v životě Vašeho dítěte, po mateřské škole je to další krok na cestě k dosažení vzdělání. Proto se snažíme, aby tento okamžik byl příjemný a zajímavý. Pro děti budou přichystaná stanoviště s úkoly v prostorách malé tělocvičny, při jejichž plnění se uvolní a ztrácejí trému a nervozitu. Naši žáci v rolích pohádkových bytostí pak své budoucí kamarády provedou školou a seznámí je s jejich učiteli.

Následně proběhne rozhovor pedagogického pracovníka s dítětem, který trvá nejvýše 20 minut. Vzájemný rozhovor je veden v klidu, je zaměřen na orientační posouzení jeho školní připravenosti  a motivování dítěte ke školní docházce.

  • Oznámení o přijetí

Ředitelka školy dne 30. dubna 2024 zveřejní na webu školy a informační tabuli u vstupu do školy seznam uchazečů o přijetí pod přiděleným registrační číslem s výsledkem řízení u každého uchazeče. Seznam bude zveřejněn po dobu 15 dnů. Zveřejněním seznamu se rozhodnutí považuje za oznámené.

V případě zamítnutí žádosti (nepřijetí) bude rozhodnutí doručeno uchazeči, resp. zákonnému zástupci do vlastních rukou.

  1. osobně,
  2. prostřednictvím datové schránky,
  3. prostřednictvím provozovatele poštovních služeb,
  4. na požádání adresáta na jinou adresu (např. e-mail, v takovém případě musí účastník potvrdit převzetí e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem).

V souladu § 36 odst. 3) zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, je zákonným zástupcům dána možnost vyjádřit se k podkladům rozhodnutí ve věci přijetí/nepřijetí dítěte k povinné školní docházce. Nahlédnout do podkladů pro rozhodnutí je možné na sekretariátě školy dne 30. dubna 2024 od 13:00 do 15:00 hodin, v další dny po telefonické domluvě.

Věříme, že chcete pro své dítě vybrat tu „nejlepší“ školu, aby od začátku dítě získalo kladný vztah k celoživotnímu vzdělávání se. Pokud jste se rozhodli pro naši školu, doufáme, že Vaše očekávání naplníme a společně úspěšně provedeme Vaše dítě povinnou školní docházkou.

Hnojník, 8. 3. 2024

 

Na děti i na Vás se těší

Mgr. Dagmar Tobolová, ředitelka školy
a kolektiv zaměstnanců

 

 

Zápisní list žáka na školní rok 2024-2025(Word)

Zápisní list žáka na školní rok 2024-2025 (PDF)

Žádost o odklad povinné školní docházky (Word)

Žádost o odklad povinné školní docházky (PDF)

Žádost o přijetí k povinné školní docházce (Word)

Žádost o přijetí k povinné školní docházce (PDF)

Přílohy:

Příloha č. 1 – Desatero pro prvňáčky

Příloha č. 2 – Co naše škola nabízí

Příloha č. 3 – Jak vybrat školní brašnu

Příloha č. 4 – Pravidla pro přijímání dětí do 1. třídy