Celý školní rok ve školní družině nechybí prevence v oblasti dopravní výchovy.

Kromě pravidelného tematického povídání o dopravní bezpečnosti žáci také aktivně využívají naše dopravní hřiště, které se nachází v blízkosti školní družiny, a tím si reálně nacvičují nejrůznější dopravní situace. Ti nejmenší žáci získávají informace formou hry – stavění cest, značek a hra s autíčky, hra na chodce. V tomto školním roce jsme mimo jiné začali aktivně využívat novou edukativní online hru „Markétina dopravní výchova“, která děti nejen baví, ale také je naplňuje velmi užitečnými informacemi.

V rámci dopravní výchovy ve ŠD se žáci učí základní dopravní značky, správné chování v dopravních situacích, přechod přes cestu, přes přechod. Kromě těchto základních informací se učí také to, jak pečovat o své jízdní kolo, jak jej udržovat, co by při jízdě měli mít a jak se chovat na cestě. V modelových situacích toto s žáky trénujeme na nově zakoupených koloběžkách.

Žáci se k tomuto tématu zapojují vždy velmi snadno a s nadšením. Pravidelně projevují zájem i vlastní znalosti v tématu zachování bezpečnosti na ulici i na cestě a snaží se naslouchat i těm novějším aktuálním informacím.

Katka Malo a Lucie Dárková