V tomto školním roce se naše škola poprvé zapojila do celorepublikového projektu Příběhy našich sousedů, který je organizován ústavem Post Bellum. Tento projekt mapuje životy lidí kolem nás na pozadí různých dějinných událostí.

Náš tým tvořili žáci osmého ročníku – Aneta Macháčková, Dominik Kavulok, Adam Podermański, Ondřej Sliž, Anežka Švecová a Melanie Vicherková. Jako pamětníka si náš tým vybral hnojnického faráře, děkana frýdeckého děkanátu, Rudolfa Sikoru. Žáci s panem farářem natočil dlouhý rozhovor, kde pamětník vypráví o svém životě od dětství až po současnost, zmiňuje překážky, které kladl komunistický režim studentům teologického semináře, své postoje k minulému režimu, prožitky milníků české historie. Z tohoto rozhovoru bylo třeba udělat pětiminutovou reportáž doplněnou o fotografie, animaci a hudbu. K výslednému videu tým přiložil životopis a fotografie mapující jejich činnost.

Celý projekt byl zakončen 21. března 2024, kdy proběhla prezentace před odbornou porotou a veřejností v kulturním středisku v Českém Těšíně. I když se náš tým v konkurenci devíti škol z regionů Těšínska a Třinecka neumístil na příčkách vítězů, odnesl si cenné zkušenosti, které jistě zužitkuje v dalších ročnících soutěže. Neméně cenné a obohacující pro žáky bylo i setkání s pamětníkem a vyslechnutí si jeho životního příběhu, při kterém jsme si mohli uvědomit, že naše svoboda nevznikla sama od sebe.

Za reprezentaci školy a zpracování poutavé prezentace všem členům týmu děkujeme.

Mgr. Radomír Brozda