Na letošním ročníku Žákovské a středoškolské ekologické konference opět zazněly badatelské prezentace našich žáků. Konference se konala v prostorách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde dorazila čtveřice žákyň osmé třídy, Nela Zajoncová, Sofie Serafinová, Aneta Macháčková a Klára Štěpánková. Jednalo se o náhradnice skutečného badatelského týmu složeného z žákyň devátého ročníku. Ten se totiž s ohledem na termín konání přijímacích zkoušek nemohl konference účastnit.

Ve čtvrtek 11. dubna 2024 tak do Prahy dorazili převážně studenti středních škol, jejichž prezentace na rozdíl od předchozích ročníků představovaly převážnou většinu programu konference. Z deseti příspěvků patřily jen tři žákům základních škol. Dva z nich vytvořily naše žákyně, Ema Vavříčková, Silvia Sokolíková, Aneta Misiarzová a Nina Rakowská. Oba příspěvky se věnovaly tématům minulých Mezinárodních let, a to sklu a prosu.

Naše náhradnice přistoupily ke své roli velmi zodpovědně a pečlivě se na prezentování výsledků badatelských prací připravily. Za svůj přednes si vysloužily velkou pochvalu. Další pak organizátor konference, kterým byl Klub ekologické výchovy v čele s doc. Miladou Švecovou, vyslovil autorkám práce za komplexní zpracování dané tematiky a poutavé prezentace doplněné o řadu zajímavých videí.

Žákyně osmých tříd získaly díky účasti na konferenci cennou zkušenost a díky poslechu příspěvků ostatních badatelských týmů si odnesly i mnoho inspirativních námětů na případné vlastní bádání. Příjemným zážitkem pro ně byla i procházka prosluněným historickým centrem Prahy doplněná o návštěvu restaurace.

Na autorky prací čeká podobná zkušenost 17. dubna 2024, kdy svou prezentaci věnovanou prosu představí na 15. ročníku žákovské konference „Prezentace badatelských projektů EVVO k trvale udržitelnému rozvoji“ v Ostravě.

Žákyním osmé třídy děkujeme za vzornou reprezentaci školy a žákyním devátého ročníku přejeme hodně zdaru na ostravské konferenci.

Mgr. Magda Luzarová