Nad zahradou mateřské školy létali dravci

V rámci vzdělávacího bloku „Svět kolem nás“ proběhla v úterý 11. 6. 2024 na zahradě mateřské školy ukázka cvičených dravců a sov. Program dětem nabídl kombinaci vzdělávání se zážitkem a pomohl lépe porozumět světu těchto zajímavých ptáků. Malí diváci se seznámili s jejich životním cyklem a chováním, a také s tím, jakým způsobem se živí ve volné přírodě a jaké mají specifické potřeby. 

Všechny určitě zaujala informace o tom, že na území České republiky se vyskytuje přes 30 druhů dravců. Novinkou bylo i to, že nejmenší druhy dravých ptáků dosahují délky těla okolo 15 centimetrů, naproti tomu někteří větší dravci jako supi nebo kondoři dosahují rozpětí křídel až 3 metry a váží více než deset kilogramů.

Dozvěděli jsme se, že obecně se dravci vyznačují následujícími znaky: špičatým, silným hákovitým zobákem, ostrými drápy a širokými, silnými křídly. Stavbou těla jsou tedy mimořádně dobře uzpůsobeni k lovu živé kořisti.

Děti měly jedinečnou možnost je vidět z bezprostřední blízkosti. Mohly si vše dobře prohlédnout, pohladit a některé si vyzkoušely i přílet sokola na ruku. Prostřednictvím interaktivního přístupu věříme, že jsme u nich společně probudili respekt a pochopení pro důležitou roli dravců a sov v ekosystému a motivaci k lásce k přírodě.

Iveta Vranayová