Slezská diakonie nám nabídla možnost zúčastnit se soutěže „Vzpomínky nepatří do koše“ – v jejímž rámci žáci druhého stupně výtvarně zpracovávali své představy o dětství prarodičů. Jako škola jsme dostali pochvalu za opravdu pěkné obrázky, které se dočkají i výstavy a v nejbližší době také soutěžního vyhodnocení.

Odměnou za účast v soutěži pak byla i pozvánka na film Tancuj Matyldo, určená pro naše deváťáky. Akci zaštítily Slezská diakonie a Obecní úřad Hnojník – a tak se 8. října vydali naši žáci do Kulturního domu v Těrlicku.

Film klade na diváka velké nároky, přináší spoustu emocí a vzbuzuje osobní otázky. Pojednává o novodobé civilizační nemoci – Alzheimerově chorobě –  a o soužití nemocných v jejich rodinách. Ani pro naše deváťáky nebylo lehké pochopit a prožít vše, co ve filmu bylo, ale určitě mnohé z nich téma zasáhlo. Neobyčejným zážitkem byla poté beseda, na kterou přijela kromě psycholožky a lektorky ČALS samotná scenáristka a producentka filmu Nataša Slavíková. Diváci měli možnost dovědět se přímo od ní, odkud čerpala inspiraci pro film a jaké poslání chtěla do filmu vložit.

S tímto závažným společenským tématem budou žáci pracovat i dále například v hodinách českého jazyka. Tvůrce filmu zajímá zpětná vazba právě od těchto mladých diváků.

Mgr. Hana Koukolová